Font Size

Screen

Cpanel

04 Ιουνίου 2015: Μήνυμα Προέδρου Κέντρου Περιβάλλοντος Για Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

foto_karipidouH 5η Ιουνίου εκτός από ημέρα εορτής ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» θα πρέπει να αποτελέσει ταυτόχρονα και αφετηρία προβληματισμού για όλους μας. Ο άνθρωπος αντλεί από το Περιβάλλον τη δυνατότητα να ζει και να δημιουργεί. Η αρμονική αυτή ισορροπία επέτρεψε τη δημιουργία του πολιτισμού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το Περιβάλλον είναι πηγή πλούτου και ευημερίας και ταυτόχρονα το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει κάθε τόπος. Η Γή δεν χρειάζεται απλά προστασία του περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος οφείλει να αποκτήσει σωστή ηθική συμπεριφορά έναντι του πλανήτη μας.

Οι προηγμένες βιομηχανικές χώρες, οι οποίες είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κακή επίδραση της βιομηχανίας στο περιβάλλον, αποφεύγουν να αποδεχτούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα που ελέγχουν και περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων αυτών. Οι αντιδράσεις αυτών που θίγονται οικονομικά από το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων είναι έντονες. Αντίθετα πολλές φορές, έργα απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες παρεμποδίζονται ως δήθεν δυσμενή για το περιβάλλον ενώ θα ήταν δυνατό, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, και τα έργα να γίνουν και το περιβάλλον να προστατευτεί   έτσι ώστε να προκύψει το γενικότερο όφελος.

Η κρίση, οικονομική και περιβαλλοντική, είναι κρίση ανθρώπινης συμπεριφοράς που εκφράζεται με την προκλητική ανισότητα κατανομής πλούτου .Ο ουσιαστικός έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη, έχει περιέλθει ουσιαστικά σε μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιριών στις οποίες, υποτάσσεται  σε μεγάλο βαθμό η παγκόσμια πολιτική.

Το περιβάλλον δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη την υπερβολική ανισότητα των συνθηκών διαβίωσης, το ότι εμείς ζούμε κατά μέσον όρο 80 χρόνια ενώ στη Σιέρα Λεόνε μόλις 47, το ότι το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στο Λουξεμβούργο είναι 61.000 δολάρια, ενώ στη Λιβερία μόνο 340.  Και αυτό για να μπορούν κάποιοι να καταναλώνουν υπερβολικά σε ένα ατελείωτο αγώνα κάλυψης των ψυχολογικών ελλειμμάτων τους.

Είναι επιτακτική και επιβεβλημένη η  άμεση αλλαγή της συμπεριφοράς, της νοοτροπίας και των καταναλωτικών προτύπων για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση και την αειφορία είναι μονόδρομος. Πρέπει να θεμελιωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιεί το περιβάλλον και δεν το λεηλατεί και να επενδύσουμε στην δημιουργικότητα, την αειφορία και το μέλλον.

Εστιάζοντας στην περιοχή μας, τη Δυτική Μακεδονία, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω των ενεργειακών δραστηριοτήτων, είναι αυτονόητη  η ανάγκη ύπαρξης των απαραίτητων δομών, προγραμματισμού, σχεδιασμού και πόρων για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.), με όραμα και σχέδιο, αναπτύσσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με γνώμονα την περιφρούρηση του Περιβάλλοντος.

Οι δράσεις που υλοποιούνται σήμερα από το Κέντρο Περιβάλλοντος αφορούν στην παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων, των εδαφών και του αέρα, στη διαχείριση αποβλήτων, στην μελέτη των επιπτώσεων στο περιβάλλον και έχουν ως πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, παρέχοντας τις αναγκαίες συνθήκες για την κατάρτιση και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, σας ενημερώνω ότι το Κέντρο Περιβάλλοντος δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών μαθητών και φοιτητών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ώστε να ενημερωθούν για την εφαρμογή τεχνολογιών στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του περιβάλλοντος. Επίσης, το ΚΕ.ΠΕ. θα συμμετάσχει στο Διεθνές συνέδριο International Conference on Environmental Management, Engineering, Planning and Economics (CEMEPE), στη Μύκονο (14-17 Ιουνίου, 2015) όπου θα παρουσιάσει αποτελέσματα των επιπτώσεων που αφορούν στην ατμοσφαιρική ποιότητα της περιοχής μας. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό και φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Επίσης, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Κέντρου Περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και να απευθύνω ένα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να ενώσουμε μαζί τις προσπάθειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε αειφόρο ανάπτυξη και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τις γενιές που έρχονται.

Τέλος, θα ήθελα να σας προσκαλέσω στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου και κατά τις εργάσιμες ώρες, να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Μαρία Καρυπίδου

Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Περιβάλλοντος

Εντεταλμένη σύμβουλος Ενέργειας-Περιβάλλοντος-Μεταφορών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Στοιχεία επικοινωνίας

kepe

  1o χλμ. Πτολεμαίδας - Κοζάνης

  Πτολεμαίδα 50200

  Ελλάδα

  E-mail: info@kepekozani.gr
  Tηλ: +3024630 53666
  Fax: +3024630 53666



Φόρμα επικοινωνίας






* Υποχρεωτικά πεδία
  >  Αποστολή       > reset

You are here ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Τελευταία Νέα 04 Ιουνίου 2015: Μήνυμα Προέδρου Κέντρου Περιβάλλοντος Για Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος